Bár nem számít igazi teának, mégis ez a jamaicai gyümölcstea olyan finomra sikeredett, hogy bármikor legálisan letelepedhet nálam. Rengeteg gyümölcs íze között, mint egyfajta malter jelenik meg a rum aroma íze, és gyönyören kötésbe helyezi az egyébként vad, savanykás ízvilágot.
teafajta: gyümölcs "tea"
márka: Café Frei
kinek ajánlott: intenzív, frissítő ízre vágyóknak
A gyümölcsteák többsége tulajdonképpen nem nevezhető teának, mivel nem tartalmaznak camellia sinensis levelet, azaz a teanövény levelét. Így ezeket inkább gyümölcsfőzetnek illik szakszerűen nevezni, de az egyszerűség kedvéért maradjunk most a gyümölcsteánál.
Sosem szerettem a gyümölcsteát, sőt sokáig a teát sem szerettem a rossz gyerekkori gyümölcsteás emlékek miatt. Máig kísért az agyoncukrozott és citromlevezett gyümölcsteák ízfokozott íztelen íze... Most azonban kaptak tőlem egy új esélyt, mert a Frei kávéit, teáit többnyire szeretem, és mert a menyasszonyomtól kaptam ajándékba.
A Jamaica Rumos-Tea illata már átszüremlett a csomagoláson, és mikor kibontottam már sejtettem, hogy ezzel nagyon nem lehet mellélőni. És valóban, a tea kifejezetten finom, hozzáteszem megfelelően ízesítve. Bizony, a szálas gyümölcsteák egyik legfőbb jellemzője az intenzív íz mellett a rendkívüli savanyúság. Az íze és illata is leginkább a rumos gyümölcs-/meggylevesére ízére emlékeztett, valószínűleg mivel ez egy rumos gyümölcstea :D *genius*
Az első nyalás után azonnal csorgattam bele kb. 80 hektoliter mézet, mert bár szeretem a natúr teák ízét, ez azért mégsem tea. A csomagoláson előírt 10-12 perces áztatás szerintem túlzás, ennyi idő után a főzet már olyan savanyú lenne, hogy a méz sem segítene rajta. Az édesítést követően viszont már egy sokkal mérsékeltebb, lágyabb íz fogadott, amit már vidámabb arckifejezéssel kezdtem el szürcsölni. Az íz továbbra is rendkívül intenzív, és enyhén savanykás, de ez már inkább kellemesen frissítő, mint zavaró.
A gyümölcsleveshez hasonló ízről azonnal eszembe jutott hogyan lehetne feldobni mégjobban a rumos teát; egy kis tejszínnel! Így hát nyomtam egy kis tejszínhabot a tea tetejére, ami talán gyilkosságnak számít tea-sommelier körökben, de hangsúlyozom, ez nem igazi tea. A tejszín keveredve a savanykás, rumos ízzel azonnal megtette hatását, és a még forró teáról lekanalazva is nagyon finom volt, a teában hagyott lenyomatáról nem is beszélve. Kissé sajátos ízesítéssel, de őszintén mindenkinek így ajánlom a kipróbálását, mert így egészen különleges élményben lehet része az embernek. És a vendégek is csodálni fogják a sajátos tea felszolgálást...
Még egy megjegyzés; a kóstolás közben el kellett szaladnom otthonról, így a teát volt szerencsém kihűlve is megkóstolni. A gyártó is jelzi a csomagoláson, hogy finom jeges tea készíthető belőle, ezt én is aláírom. Kellemes téli íz lehet forrón fogyasztva, de nálam máris elő van jegyezve nyárra jeges formájában is. :)
Te kóstoltad már ezt a teát?
Írd meg kommentben, hogy szerinted milyen volt! Szívesen várom a tesztelésre javasolt teafajtákat, márkákat is!