A tevekaravánok teája - Marokkói menta-tea

2018. június 16. 22:40 - yoblogger

Az olcsó kínai Gunpowder tea és a mentalevél házassága Marokkóban. Így lehetne összefoglalni egy mondatban ezt a különleges teát, bár így talán kicsit kalandregényesen hangzik. Az íze viszont nem okoz csalódást.

teafajta: zöld tea/kínai gunpowder
márka: café frei
kinek ajánlott: édes, mentás ízeket (pl. mojito) kedvelőknek

Bár már régebben megvan, még csak most jutottam oda, hogy írjak a Frei Café újabb fantasztikus teájáról. Korábban már volt szó a Jamaicai rumos-teáról, ami - ugyan csak gyümölcs "tea" - nagyon finomra sikeredett, most pedig egy hasonlóan karakán ízvilágot, és egyben kultúrát szeretnék bemutatni.

marokkoi-menta-tea-yoteablog.jpg

Röviden a marokkói teakultúráról

Angol teakereskedők az 1860-as években vitték be Marokkóba az úgynevezett Gunpowder teát. A marokkóiak mentalevéllel és rengeteg cukorral dobták fel a teát, majd alig másfél évszázad alatt a kultúrájuk szerves részévé vált a menta tea. Észak-Afrikában egyébként érdekes módon komoly gyökeret vert a teázás olyannyira, hogy például minden üzletkötés első lépésévé vált a vendég teával való kínálása.

Bár a marokkói konyhában mindent a nők csinálnak, a tea elkészítése és felszolgálása mégis a házigazda férfiak dolga. A kínált ital el nem fogadása pedig udvariatlanságnak számít.

Elkészítése

Az eredeti marokkói menta tea elkészítése némileg eltér a hagyományos teakészítéstől. Először is a Gunpowder tealevelek forrásban lévő vízzel leöblítésre kerülnek, ami által eltávolítják az apró teaport, így nem lesz keserű az ital. Ezután 12 darab (!) kockacukrot és egy marék friss, összetört mentalevelet tesznek egy rozsdamentes acél teáskannába, és 2-3 percig áztatják a teával együtt, 8dl forró vízben. Majd az áztatást követően egy spéci kis tűzhelyen felforralják az egészet, hogy a cukor karamellizálódjon, majd az úgynevezett keesan poharakba töltik ki, és néhány menta ággal díszítik az elkészült italt.

marokkoi-keesan-pohar-yoteablog.jpg

Marokkói teáskészlet a gyönyörű keesan poharakkal
Forrás: linsfood

Íz

És most jöjjön a lényeg; a tea íze. A Frei-féle verzió természetesen távol áll az eredeti recepttől, azonban az ízvilág hasonló lehet azért, mint az eredeti. Nos, a tea első érintése rendkívül lágy, szinte szétolvad a szájban, mivel ekkor a nyelv elején lévő édes ízt érzékelő receptorok találkoznak az ízesítés nélkül is édes teával. A korty közepén máris dominál a menta, enyhén fanyar, "zöldteás" körítésben. A korty végén és az utóízben pedig előjön az a finom, jellegzetesen édes, mentás íz, ami semmi máshoz nem hasonlítható a világon. Illetve talán egy italhoz hasonló az íze; a Casablancai tejszínes menta-latte ízkavalkádja hasonló, mivel itt a menta teára főzik rá a kávét, szintén a Frei-ben.

Összesítve mindenkinek bátran ajánlom a teát, egy kissé karakán, de nagyon hamar meg lehet szokni az ízét, külön édesítést pedig egyáltalán nem igényel. A beduinok éjszaka, a mínuszfokban köhögés ellen isszák, de emellett az emésztést is nagyon hatékonyan segíti, valamint a mentának köszönhetően a lehelletet is kellemesen frissíti.

Forrás: The tea book, Gaylard 2015

Te kóstoltad már ezt a teát? 
Írd meg kommentben, hogy szerinted milyen volt! Szívesen várom a tesztelésre javasolt teafajtákat, márkákat is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://yotea.blog.hu/api/trackback/id/tr9214052808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása